grensoverschrijdend fietspad tussen Lanaken en Maastricht geopend

Op woensdag 13 november 2019 openden de vier bestuurders van de ALBERTKNOOP-partners op feestelijke wijze het nieuwe grensoverschrijdende fietspad doorheen de nieuwe natuurverbinding in het Zouwdal. Het 3,2 km lange fietspad tussen Lanaken en Maastricht doorkruist op die korte afstand maar liefst 7 keer de landsgrens en is door Toerisme Limburg opgenomen in het recreatieve en functionele fietsroutenetwerk.

De vier bestuurders van de ALBERTKNOOP-partners tijdens de officiële opening van het nieuwe fietspad. Van links naar rechts: wethouder Gert-Jan Krabbendam (gemeente Maastricht), gedeputeerden Carla Brugman (provincie Nederlands Limburg) en Inge Moors (provincie Belgisch Limburg), burgemeester Marino Keulen (gemeente Lanaken).

Het fietspad passeert langs een belangrijke archeologische vindplaats van een Karolingisch fort uit de vroege middeleeuwen. De vindplaats kwam aan het licht bij opgravingen in opdracht van de cvba Leembank in het kader van de leemontginning. Op deze plek wordt een rustplek ingericht volgens het format van het project ‘Archeo Route’ dat tot doel heeft om archeologische vondsten op een eigentijdse manier zichtbaar te maken. Via een app worden op een digitale manier de historische verhalen verteld die schuilgaan achter de vindplaatsen op diverse plaatsen in Limburg. Deze locatie is een primeur omdat het de eerste keer is dat er een Archeo Routeproject in Belgisch Limburg en in Vlaanderen wordt ontwikkeld.

Demonstratie van de Archeo Route App

Eerder op de dag werd een grenspaal teruggeplaatst die was weggenomen om de aanleg van een aanzienlijke grondwal rondom de fabriek van Wienerberger mogelijk te maken. Deze grondwal vormt een visuele en geluidswerende buffer tussen de wijk Malberg en de steenfabriek. De beplanting op de wal is ecologisch afgestemd op de natuurdoelen van het Zouwdal en zal onder meer dagvlinders, vleermuizen, levendbarende hagedissen en zelfs dassen aantrekken.

 

Burgemeester Marino Keulen en wethouder Gert-Jan Krabbendam bij de onthulling van de opnieuw geplaatste grenspaal 92

Het nieuwe fietspad binnen de nog verder te ontwikkelen grensoverschrijdende natuurverbinding in het Zouwdal